De put in
de oude morsch

buurtvereniging

Het bestuur heeft een zienswijze verstuurd naar B&W in verband met plannen voor een stadsstrand aan het Kiekpad. Zo’n strand klinkt heel gezellig, maar uitvoering van het plan heeft ook allerlei onwenselijke gevolgen. Dat vinden niet alleen wij, maar ook de bewoners van de Noordvest-Molenbuurt (flats Marepoortkade/Lammermarkt en omgeving) en de Vrienden van het Singelpark.

Wij als bestuur van onze buurtvereniging hebben in de zienswijze de volgende bezwaren genoemd:

 • Onttrekking aan de openbare ruimte
  Er wordt volop gebruik gemaakt van deze strook aan het water door (oudere) jongeren en jonge gezinnen. Het is niet bepaald een plek die nog tot leven gewekt moet worden, integendeel.
  Het stadsstrand wordt verkocht als ‘een plek voor alle Leidenaren’. Dat is een misverstand. Zoals het Kiekpad nú is, is het een plek voor alle Leidenaren. En het wórdt een met hekken afgesloten ruimte die tijdelijk open is onder beperkende voorwaarden (zie verderop), mocht het stadsstrand er komen.
 • Verplichte consumpties
  De mensen die er nu zitten en hun zelf meegebrachte eten en drinken consumeren, kunnen er niet meer terecht als er een stadsstrand is. Ze zijn verplicht om consumpties te kopen. De betreffende horecaondernemer overweegt om bewoners consumptiebonnen te geven, maar er komen ook niet-bewoners en die hebben daar helemaal niets aan.
 • Belemmering vrije doorgang (1)
  Tussen 23:00 en 9:00 wordt de met hekken afgezette ruimte afgesloten, wat betekent dat er niemand meer doorheen kan. Dat is onhandig en onwenselijk.
 • Belemmering vrije doorgang (2)
  Het publiek dat hierdoor wordt aangetrokken, zal voornamelijk op de fiets komen. Waar blijven al die fietsen? Het gaat hier om een potentiële, maar daarom niet minder reële belemmering van de vrije doorgang, ook in de omgeving rond het Kiekpad.
 • Verruïneren van het gras met weinig hoop op herstel
  Geen strand zonder zout zand, met alle gevolgen voor gras en bodem van dien. Het gras goed krijgen wordt een hele klus; ik nodig u uit om naar het grasveld bij Park de Put te komen kijken, en u zult in tranen naar het stadhuis terugkeren. Zo verwoestend kan vernieuwing uitpakken. Er na afloop een graszodenmat overheen leggen, gaat niet helpen.
 • Verruïneren van bodem en bodemleven
  Omdat in het geval van het stadsstrand ook nog eens een dikke laag zoutzand wordt uitgestrooid, zand dat tot ver in de bodem zal doordringen, zullen de gevolgen voor bodem en bodemleven desastreus zijn. Of en op welke termijn zij zich kunnen herstellen, is volkomen onduidelijk. Het gebruik van zout zand is daarom onacceptabel.

Ten slotte. Leiden is een fantastische stad. We hebben prachtige hofjes, interessante musea, mooie historische gebouwen en leuke kleine steegjes. Leiden ligt ook op een geweldig goede locatie: alle grote steden in de Randstad zijn per trein of met de auto prima bereikbaar.

Ook ben je in een minuut of twintig met de auto of de bus op een van de vele, brede zandstranden in de buurt, waar je hele dagen mag blijven plakken met parasol & picknickmand, en waar je ook goed op een van de vele terrassen kunt eten en drinken.

Internationaal fameuze stranden, op een steenworp afstand, die liggen aan eindeloos veel water waar je wél in mag zwemmen – hoe gaaf is dat!

Malou van Hintum, secretaris bestuur De Put in de Oude Morsch

secretaris@deoudemorsch.nl