De put in
de oude morsch

buurtvereniging

Jaar van het Dak

Deze tekst is uit de stadskrant (week #50, 2020) gehaald. De gemeente stimuleert plannen om daken te vergroenen. Zijn er mensen in onze wijk die hier het voortouw in willen nemen ?

 

Special Jaar van het dak

Op je dak kun je bouwen!

Wethouder Fleur Spijker is een groot voorstander van het benutten van daken. Als portefeuillehouder duurzame verstedelijking, ruimte en wonen is dat ook niet zo gek, want het percentage onbenut dak-oppervlak in Leiden was (en is nog steeds) groot.

En dat oppervlak biedt mogelijkheden om stappen te zetten op weg naar een steeds duurzamere stad.

Ook op het gebied van wonen ziet Fleur Spijker mooie dingen gebeuren op Leidse daken.

“Leiden is een prachtige stad. Wie zou hier niet willen wonen? De vraag naar woningen in Leiden is groot en de ruimte is beperkt. Dan moet je soms creatief zijn. Bijvoorbeeld op het dak.”

Het creëren van compleet nieuwe woningen op bestaande daken is uiteraard niet de meest voor de hand liggende optie. Maar de leefruimte van bestaande woningen kan er wel relatief eenvoudig worden vergroot met – bijvoorbeeld – een dakopbouw.

“Een dakopbouw is zeker een goed optie. Sterker nog, het kan stijlvol, passend bij het karakter van de omgeving en bovendien bijdragen aan het verduurzamen van de woning. Op die manier kunnen huishoudens die uit hun woning groeien in onze stad blijven wonen, zonder te verhuizen.”

De wens ‘op elk Leids dak een zonnepaneel’ hoorden we de wethouder dit jaar geregeld herhalen. Liggen we op schema?

“Jazeker. Die uitspraak is in dit Jaar van het Dak een soort motto geworden. Ik ben ook enorm trots dat Leidenaren dit jaar meer zonnepanelen dan ooit hebben geplaatst. En het mooie is: leefruimte creëren en energie opwekken op je dak gaan heel goed samen. Wat ik gaaf vind om te zien, is dat niet alleen particulieren maar ook bedrijven, corporaties en scholen ermee aan de slag gaan. Wat dat betreft voorspel ik een zonnige toekomst voor Leiden!”

 

Zes tips om je dak te vergroenen

TIP 1: Ga met je buren praten.

De aanschaf van een groen dak kan alleen, maar ook samen. De subsidie is gekoppeld aan het aantal m2 per huis. Onafhankelijk advies van een bouwinspecteur kan duidelijkheid geven over de conditie van je dak.

TIP 2: Kijk wat de verschillende belangen zijn. Waar doe je het voor?

De een is geïnteresseerd in de financiering, de ander juist in natuur en milieu of het vinden van een oplossing voor de overlast van hitte in de slaapkamer of op zolder. “Bij veel huizen in de Glenn Millerstraat zit onder het dak een slaapkamer dus met een groen dakterras verminder je hitteoverlast.”

TIP 3: Onderzoek je dak en het aanbod

Bekijk hoe toegankelijk je groene dak is voor onderhoud, welke verschillende aanbieders er zijn en wat zij bieden.

TIP 4: Combineer zonnepanelen en groen dak

Je haalt meer rendement uit jouw zonnepanelen met een groen dak. De zonnepanelen leveren meer op, omdat de omgeving koeler blijft.

TIP 5: Bespaar papierwerk

Informeer bij een collectieve aanvraag of de groenleverancier ook de afwikkeling van de subsidie kan doen.

TIP 6: Check of je een vergunning nodig hebt.

“Hoewel er een enorme hijskraan in de straat stond hoefde de straat niet helemaal afgesloten te worden en was een vergunning niet nodig.”