De put in
de oude morsch

buurtvereniging

Personeelvrije Oogstwinkel in Leiden

Zelf je tas vullen met biologisch voedsel: boeren openen eerste, personeelvrije Oogstwinkel in Leiden

(foto: © Foto Taco van der Eb)

Roza van der Veer in het Leidsch Dagblad 

Woensdag 4 mei 2022 om 18:02

LEIDEN

Leiden krijgt de eerste Oogstwinkel van Nederland. Boeren uit de omgeving van Leiden verkopen aan de Maresingel 7, vlakbij de heen-en-weerbrug, zelf hun biologische geproduceerde producten aan klanten uit de omgeving. De extra inkomsten maken het voor de boeren mogelijk om op een natuurvriendelijke manier te werken.

Het idee van de Oogstwinkels komt van Fennie Lansbergen uit Heemstede. Zij kwam met het idee om het kopen van lokaal en duurzaam voedsel bij de boer makkelijker en leuker te maken. Daarvoor zocht zij contact met Joost van Schie, die nu de allereerste Oogstwinkel gaat runnen.

Van Schie heeft samen met zijn ouders boerderij De Eenzaamheid in Warmond, waar kaas maar ook thee op een natuurvriendelijke manier wordt geproduceerd. ,,Wij willen een nieuwe stal en kaasmakerij bouwen en dus moet het verdienmodel voor de toekomst in orde zijn. Door onze kaas, eieren en thee in de Oogstwinkel te verkopen, creëren we een extra verkoopkanaal. Mensen die graag duurzame producten van boeren uit de regio willen kopen, kunnen binnenkort hier terecht’’, aldus Van Schie.

Platteland

In de Oogstwinkel zijn niet alleen de producten van Boerderij De Eenzaamheid te koop. Boerderij Boterhuys levert zuivel (melk, vla en yoghurt), lams- en varkensvlees en ijs, de Kaagse Boer Leidse kaas, Landgoed de Olmenhorst fruit, sap en jam, akkerbouwer Kempenaar aardappelen en groenten en Lakenvelder-boerderij Boterhuis rundvlees. Er wordt ook samengewerkt met de Leidse Brouwerij Pronck en stadsbakkerij Water & Bloem.

Van Schie: ,,We ontwikkelen een korte keten met weinig schakels en eerlijke prijzen, waardoor de boeren in staat zijn om het landschap en de natuur te onderhouden.’’ Niet alleen de transitie van de agrarische sector naar een meer natuurvriendelijke productiewijze wordt zo mogelijk, ook komen stad en platteland weer dichter bij elkaar. Van Schie: ,,We gaan het verhaal van de natuurinclusieve landbouw en de deelnemende boerderijen echt tastbaar maken. Dat doen we online en in de Oogstwinkel maar bijvoorbeeld ook met een fietstocht langs de boerderijen.’’

Camera’s

De Oogstwinkel wordt bevoorraad door Van Schie, die bij de deelnemende boeren producten ophaalt en naar de winkel brengt. Daar is verder geen personeel aanwezig. Klanten van de Oogstwinkel downloaden een app en maken een account, waarna ze de winkeldeur aan de Maresingel kunnen openmaken. Vervolgens kunnen ze hun tas vullen met de gewenste producten en zelf digitaal afrekenen. ,,Er zijn camera’s en je weet wie in de winkel is geweest, maar het gaat ook voor een deel in goed vertrouwen. In het oosten van het land werkt het overigens prima.’’

De Oogstwinkel gaat op 15 mei open. Nu werken Van Schie en Lansbergen nog hard aan het opknappen van het pand. Van Schie: ,,We zijn nog aan het witten en verven en volgende week komt de inventaris aan. De eerste week wordt proefdraaien en op 22 mei gaan we officieel open.’’

De winkel blijft tot eind 2022 aan de Maresingel. Daarna wordt het pand gesloopt. ,,We gaan dan op zoek naar een nieuwe locatie in Leiden. Dat hoeft niet midden in het centrum te zijn, maar liefst in een aanloopstraat. We kunnen aan de Maresingel mooi uitvinden hoe het werkt maar we hebben er vertrouwen in. Er zijn genoeg mensen die graag lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel willen kopen. Een ritje naar de boerderij, wat natuurlijk mogelijk blijft, past niet altijd in het ritme van het leven maar een bezoek aan de Oogstwinkel wellicht wel. En als het een succes wordt? Dan komen er meer Oogstwinkels want die ambitie is er zeker. Oegstgeest bijvoorbeeld lijkt ons ook een prima plek.’’