Over onze buurt

De ‘Put in de Oude Morsch’ is een buurt in de binnenstad van Leiden met zo’n 900 inwoners. De buurt wordt vanaf het Molenmuseum De Valk omsloten door de Nieuwe Beestenmarkt en het water van de Beestenmarkt, het Galgewater en de Mors- en Rijnsburgersingel. Voor voetgangers, fietsers en bussen is de Steenstraat de belangrijkste doorgaande route. Deze verbindt het station met de binnenstad. Nergens in Leiden is er zo’n grote dichtheid van bars, restaurants en coffeeshops(!) als op de Steenstraat en de aangrenzende Beestenmarkt. Samen met de Nieuwe Beestenmarkt is het een levendig uitgaanscentrum met hotels, een bioscoop en het vertrekpunt van veel rondvaartboten.

De Morspoort is de westelijke toegang tot de Leidse binnenstad en geeft toegang tot de karakteristieke Morsstraat die doorloopt in de Haarlemmerstraat, de bekendste winkelstraat van Leiden. Het rustige deel van de Put in de Oude Morsch ligt tussen de Morsingel, Steenstraat en het Galgewater. Daar, aan het Galgewater, ligt de prachtige 17de -eeuwse Stadstimmerwerf. Hiertegenover bevindt zich de Historische Haven van Leiden met bewoonde traditionele zeilschepen. Er staat een replica van de molen van de vader van Rembrandt van Rijn. Niet toevallig, want de bekende schilder is aan de overkant van het water geboren. De molen is onderdeel van het park ‘De Put’ dat aan de noordkant begrensd wordt door het wachtgebouw van de voormalige Morspoortkazerne en de Morspoort.

Dit park is samen met de tuin van het Museum Volkenkunde, die aan de andere kant van de poort toegankelijk is en het pad langs de Rijnsburgersingel tot aan molen de Valk, onderdeel van het Leidse Singelpark.

In onderstaande kaart vindt u een overzicht van alle bezienswaardigheden, winkels, horeca etc.

(dank aan Frits van der Mark)

Uitleg bij bovenstaande kaart. Dit is een kaart gemaakt in Google Maps. Als je wijzigingen of toevoegingen hebt, stuur een bericht aan webmaster@deoudemorsch.nl

Actualiteiten

Beeld Rembrandt

Beste buurtbewoners,   In januari dit jaar hebben we met geïnteresseerden uit de buurt, 2 mogelijke locaties bekeken

Lees verder »

Geveltonnen actie

Verzonden: dinsdag 20 september 2022 12:46Onderwerp: Gevelton Beste gevelton-geïnteresseerde, Na 2 succesvolle regentonacties, mogen wij op 8 oktober

Lees verder »

Zelf nieuws aanbrengen?

Stuur een bericht aan de secretaris: secretaris@deoudemorsch.nl